Τα μέσπιλα ή μούσμουλα είναι ένα πολύ εύγεστο και δροσερό φρούτο της εποχής αυτής, που προσφέρει πολλά και διαφορετικά οφέλη για την υγεία μας.  Ας δούμε όμως συνοπτικά τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του.

Χαμηλά σε θερμίδες

Τα μέσπιλα είναι χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα ένα ιδανικό ενδιάμεσο γεύμα σε περίπτωση που κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος.  Μία μερίδα, δηλαδή 4 μεγάλα μέσπιλα έχουν λιγότερο από 70 θερμίδες.  Επίσης, έχουν πολύ γλυκιά γεύση, βοηθώντας τα άτομα που έχουν ανάγκη για κάτι γλυκό, να αντικαταστήσουν τις συνήθεις ανθυγιεινές επιλογές.

Προστασία των ματιών

Βλέποντας και το κιτρινωπό χρώμα τους είναι εμφανές ότι τα μέσπιλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία των ματιών μας.  Η μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α που περιέχουν, μπορεί να καλύψει μέχρι και το 43% των καθημερινών αναγκών μας.

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Τα μέσπιλα όπως και τα πλείστα φρούτα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση των υγρών του σώματος και κατά συνέπεια για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.  Μία μερίδα καλύπτει περισσότερο από το 1/10 των καθημερινών αναγκών μας. Ας μην ξεχνούμε όμως και τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία που περιέχουν τα μέσπιλα, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο, τα οποία υπάρχουν σε πιο μικρές ποσότητες, αλλά είναι σίγουρα σημαντικά για την υγεία μας.

Ενυδάτωση

Τα μέσπιλα αποτελούνται κυρίως από νερό, φτάνοντας σχεδόν το 90%.  Η εποχή που εμφανίζονται δεν είναι τυχαία, εφόσον ήδη η θερμοκρασία φτάνει σε πολύ ψηλά επίπεδα στην Κύπρο.  Είναι πολύ χρήσιμα στα άτομα που δυσκολεύονται να καταναλώσουν όλη την ποσότητα νερού που χρειάζεται το σώμα τους.