Παρόλο που το σύκο θεωρείται φρούτο, στην πραγματικότητα είναι λουλούδι.  Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σύκων που εμφανίζονται από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ υπάρχουν παστά σύκα ολόχρονα.  Είναι πολύ ευαίσθητο φρούτο και μπορεί να διατηρηθεί το αργότερο για 10 μέρες μετά το μάζεμα του από το δέντρο.  Η συκιά είναι ένα από τα αρχαιότερα δέντρα γνωστά στην ιστορία και μπορεί να αντέξει μέχρι 100 χρόνια.  Τα σύκα θεωρούνταν θεραπευτικά για περισσότερες από 40 ασθένειες και οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν νόμους, οι οποίοι απαγόρευαν την εξαγωγή τους.

Συνεισφορά στην ενυδάτωση του οργανισμού

Το σύκο, όπως όλα τα καλοκαιρινά φρούτα, περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού.  Έτσι συνεισφέρει στην απαραίτητη ενυδάτωση που χρειάζεται ο οργανισμός μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ενίσχυση της καλής λειτουργίας του εντέρου

Το σύκο βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, επειδή περιέχει φυτικές ίνες και μεγάλη ποσότητα προβιοτικών.  Ο συνδυασμός τους, μαζί με το νερό που περιέχει το σύκο, βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Παροχή αντιοξειδωτικής δράσης

Το σύκο παρέχει αντιοξειδωτική δράση, λόγω του β-καροτένιου που περιέχει, το οποίο ανήκει στην ομάδα της βιταμίνης Α.  Το β-καροτένιο προσφέρει το χρώμα που έχει το σύκο και έχει διπλή δράση.  Προστατεύει ενάντια στη δημιουργία ελευθέρων ριζών στα κύτταρα, οι οποίες μειώνουν την καύση ενέργειας και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αποτροπή των αιμορραγιών

Το σύκο περιέχει τη βιταμίνη Κ, η οποία είναι υπεύθυνη για το πήξιμο του αίματος και την αποτροπή των αιμορραγιών.

Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων

Το σύκο περιέχει φολικό οξύ, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και κάποιων μορφών καρκίνου.  Επίσης, βοηθά στην ανάπτυξη του οργανισμού, στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, στον μεταβολισμό των αμινοξέων, στη σύνθεση των φωσφολιπιδίων, του DNA, των πρωτεϊνών, των νέων κυττάρων και των νευροδιαβιβαστών και αποτρέπει την εμφάνιση αναιμίας.  Το σύκο βοηθά ιδιαίτερα τις εγκυμονούσες αφού το φολικό οξύ αποτρέπει διάφορες ασθένειες του εμβρύου.

Μείωση των χρόνιων φλεγμονών στο σώμα

Το σύκο περιέχει την ουσία χολίνη, η οποία εκτός από τη μείωση των χρόνιων φλεγμονών, είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του ύπνου, της κίνησης των μυών και της ενίσχυσης της μνήμης.  Επίσης, βοηθά στη δομή του κυτταρικών μεμβράνων, στη μετάδοση των νευρικών μηνυμάτων και στην απορρόφηση του λίπους.

Δημιουργία δυνατών δοντιών και οστών

Το σύκο είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία δυνατών δοντιών και οστών, για τον ερεθισμό των νεύρων, τη σύσπαση των μυών, τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και τη διατήρηση των κυτταρικών μεμβράνων.

Καλή λειτουργία των κυττάρων

Το μαγνήσιο που περιέχει το σύκο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία όλων των κυττάρων στο σώμα.  Η μισή αποθηκευμένη ποσότητα του βρίσκεται στα κύτταρα των ιστών και οργάνων και η άλλη μισή βρίσκεται μαζί με το φώσφορο και το ασβέστιο στα οστά.

Καλός μεταβολισμός ενέργειας

Το φώσφορο το οποίο περιέχει το σύκο είναι υπεύθυνο για τον μεταβολισμό ενέργειας, λίπους, αμινοξέων και υδατανθράκων.  Επίσης, ρυθμίζει το ασβέστιο, χρησιμοποιεί τις βιταμίνες και μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα.

Καλή πίεση του αίματος

Το σύκο περιέχει κάλιο, το οποίο ρυθμίζει την ισορροπία του νερού στο αίμα, με αποτέλεσμα την καλή διατήρηση της πίεσης του αίματος.  Το κάλιο είναι επίσης υπεύθυνο για τη μεταβίβαση των μηνυμάτων στα νεύρα, για τη συστολή των μυών, για τη γλυκόλυση και τον σχηματισμό γλυκογόνου, τη σύνθεση και χρήση των πρωτεϊνών, για την ισορροπία μεταξύ οξέων και βάσεων στο σώμα και για τη λειτουργία των ενζύμων στα κύτταρα.

Μείωση της χοληστερόλης στο αίμα

Οι φυτοστερόλες που βρίσκονται στο σύκο, έχουν το ίδιο σχήμα με τη χοληστερόλη και την ανταγωνίζονται στην απορρόφηση από το γαστρεντερικό σύστημα.  Έτσι η παρουσία φυτοστερόλων μειώνει την απορρόφηση της χοληστερόλης και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.

Αύξηση γλυκόζης στο αίμα και θερμίδες

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι η ένδειξη για το πόσο γρήγορα αυξάνει κάποιο φαγητό, τη γλυκόζη στο αίμα.  Όσο πιο χαμηλός είναι ένας γλυκαιμικός δείκτης, τόσο λιγότερο την αυξάνει.  Το γλυκαιμικό φορτίο είναι επίσης, δείκτης ένδειξης για το πόσο γρήγορα αυξάνει κάποιο φαγητό τη γλυκόζη στο αίμα, λαμβάνοντας όμως υπόψη τους υδατάνθρακες που περιέχει.  Το σύκο έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη που φτάνει το 60 και μέτριο γλυκαιμικό φορτίο, το οποίο είναι 16 ανά σύκο.  Αυτό σημαίνει ότι άτομα που έχουν διαβήτη πρέπει να είναι προσεκτικά με την κατανάλωση του σύκου αφού αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.  Ένα μεγάλο σύκο περιέχει επίσης σχεδόν 50 θερμίδες και αυτός είναι ακόμα ένας λόγος να καταναλώνονται με μέτρο.

varieties-of-ripe-figs-151125611-582b617b3df78c6f6aeb3074

Το σύκο περιέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, καθιστώντας το ικανό να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αρκετών προβλημάτων υγείας.  Λαμβάνοντας όμως υπόψη, τις αρκετές θερμίδες και το μέτριο γλυκαιμικό δείκτη και φορτίο που περιέχει, πρέπει να γίνεται κατανάλωση του με μέτρο.