Οι ροδιές εμφανίστηκαν αρχικά σε περιοχές της Ασίας και επεκτάθηκαν μέχρι τη Μεσόγειο.  Ο καρπός τους, το ρόδι, ονομάζεται και βασιλιάς των φρούτων λόγω της εμφάνισης του που μοιάζει με στέμμα, αλλά και των πολλών ευεργετικών, για την υγεία, θρεπτικών συστατικών που περιέχει.  Από την αρχαιότητα θαυμαζόταν για την ομορφιά του και το χρησιμοποιούσαν τόσο στην τέχνη όσο και ως σύμβολο γονιμότητας.

Αντιοξειδωτική δράση

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που κάνει το ρόδι να ξεχωρίζει απο τα υπόλοιπα φρούτα είναι η αντιοξειδωτική του δράση.  Περιέχει περισσότερο από 100 φυτοχημικά, συμπεριλαμβάνοντας τις ελλαγιτανίνες, πολυφαινόλες, φλαβονόλες και ανθοκυανίνες.  Η αντιοξειδωτική δράση του είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το πράσινο τσάϊ και το κόκκινο κρασί.  Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες στα κύτταρα, μειώνοντας τη ζημιά που έχει προκληθεί και απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες.  Με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι φλεγμονές που υπάρχουν στο σώμα και ενισχύεται ο μεταβολισμός.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Κάτι άλλο ασυνήθιστο στο ρόδι, σε σύγκριση με τα άλλα φρούτα, είναι ότι περιέχει ωμέγα 6 λιπαρά οξέα.  Τα ωμέγα 6 σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το ρόδι, βοηθούν στη μείωση των φλεμονών.  Με αυτό τον τρόπο βοηθούν στην αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών που έχουν ως βάση τους τις φλεγμονές, όπως διάφορα είδη αρθρίτιδας, νευρολογικές ασθένειες, διαβήτης, καρδιαγγειακά και γαστρεντερικά προβλήματα, όπως κολίτιδα και ασθένεια Chron’s.

Αντικαρκινική δράση

Πολλές μελέτες ανέδειξαν το ρόδι ως ένα ισχυρό αντικαρκινικό φρούτο.  Συγκεκριμένα, οι ελλαγιτανίνες βοηθούν στην αναστολή του πολλαπλασιασμού των αντικαρκινικών κυττάρων, στη διακοπή του κυτταρικού κύκλου και στην απόπτωση των αντικαρκινικών κυττάρων.  Μελέτες έδειξαν θετικά αποτελέσματα σε σχέση με τον καρκίνο του προστάτη, του στήθους, του εντέρου και των πνευμόνων.

Γονιμότητα

Το ρόδι θεωρείτο ως το σύμβολο της γονιμότητας, αφού λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης που προσφέρει, αυξάνει τις πιθανότητες για γονιμότητα.  Το οξειδωτικό στρες έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί δυσλειτουργία του σπέρματος και μειωμένη γονιμότητα στις γυναίκες.  Πρόσθετα, τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες στον πλακούντα της γυναίκας.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Το ρόδι περιέχει άφθονη βιταμίνη Γ, η οποία συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση.  Καταναλώνοντας ένα ρόδι την ημέρα καλύπτεται περίπου η μισή ημερήσια ανάγκη του οργανισμού για βιταμίνη Γ.

Μείωση αρτηριακής πίεσης

Το ρόδι περιέχει αρκετή ποσότητα καλίου για να μπορεί να ρυθμίσει την ισορροπία του νερού στο αίμα, με αποτέλεσμα την καλή διατήρηση της πίεσης του αίματος και την αποτροπή καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ενυδάτωση

Το ρόδι, όπως τα περισσότερα φρούτα, συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού, αφού είναι ένα δροσερό φρούτο, λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που περιέχει.  Είναι ιδανικό για την εποχή που αυτό ωριμάζει, αφού η θερμοκρασία του καιρού εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα.

Απώλεια βάρους

Το ρόδι είναι μια ιδανική προσθήκη σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, αφού περιέχει πολύ λίγες θερμίδες σε σχέση με άλλα φρούτα.  Ένα ολόκληρο ρόδι περιέχει περίπου 230 θερμίδες, προσφέροντας μεγάλο όγκο τροφής.  Περιέχει και μια ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες, επίσης, συμβάλλουν στον κορεσμό.  Η γλυκιά του γεύση μπορεί να βοηθήσει άτομα που επιζητούν τη ζάχαρη αποτελώντας έτσι ένα υγιεινό υποκατάστατό της.

Αποτροπή αιμορραγιών

Το ρόδι είναι από τα λίγα φρούτα που περιέχει τόσο μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Κ, η οποία είναι υπεύθυνη για την πηκτικότητα του αίματος και την αποτροπή των αιμορραγιών.  Καταναλώνοντας ένα ρόδι μπορεί να καλυφθεί σχεδόν το 60% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ.  Όμως είναι σημαντικό τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική θεραπεία να αποφεύγουν το ρόδι, για να μην μειώνουν την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής τους.

Πώς να καταναλωθεί και που χρειάζεται προσοχή

Το ρόδι λόγω της γλυκιάς του γεύσης μπορεί να συμπεριληφθεί ακόμα και σε επιδόρπια, σε φαγητά, σε σάλτσες, στο γιαούρτι και πολύ συχνά σε σαλάτες.  Υπάρχουν θεωρίες που λένε να αποφεύγουμε τους σπόρους του ροδιού, αλλά είναι εντελώς λάθος, αφού τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οι περισσότερες φυτικές ίνες βρίσκονται εκεί.  Το ρόδι μπορεί να καταναλωθεί και σε χυμό, χάνοντας όμως αρκετά θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι σημαντικό να είναι φυσικός ο χυμός, επειδή στους περισσότερους συσκευασμένους περιέχεται ζάχαρη.  Το ρόδι λόγω των πολλών θρεπτικών συστατικών που περιέχει κυκλοφορεί και σε συμπλήρωμα διατροφής.

Pomegranate Seeds - Niteenrk_Thinkstock - 493877270

ΤΕΛΟΣ

Το ρόδι, όχι αδίκως, θεωρείται ο βασιλιάς των φρούτων.  Έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία και είναι μια ιδανική τροφή για αυτή την εποχή.  Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει δεν βρίσκονται εύκολα σε άλλες τροφές, αλλά ιδιαίτερα ξεχωρίζουν τα αντιοξειδωτικά.