Αυτές τις ημέρες είχα πολλές φορές αυτή την ερώτηση, πώς να περάσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων, χωρίς να κάνουμε ‘ζημιά’ στο πρόγραμμα της διατροφής μας.

Κατ’ αρχή να πούμε, ότι είναι λογικό ότι αφού υπάρχουν αρκετές εκδηλώσεις μέσα στις γιορτές, οι οποίες πάντοτε περιλαμβάνουν ωραία φαγητά, η διατροφή μας θα είναι διαφορετική.

Έχουμε τα παραδοσιακά και μη γλυκίσματα, που είναι άφθονα αυτές τις ημέρες, και τα πολύ μεγάλα μπουφέ.

Κι εγώ απαντώ ότι μπορούμε να τα απολαύσουμε ΟΛΑ με μέτρο. Επειδή σε κανένα δεν αρέσει εκείνο το αίσθημα του υπερβολικού φουσκώματος μετά από ένα γεύμα, σε σημείο που νιώθουμε άρρωστοι!

Έχω 10 απλές συμβουλές για εσάς:

  1. Δεν μένουμε νηστικοί επειδή θα πάμε σε ένα τραπέζι. Τρώμε κανονικά τα γεύματα μας, τα φρούτα μας και ότι άλλο υπάρχει στη διατροφή μας. Αν πάμε πολύ πεινασμένοι, λογικό είναι ότι θα καταναλώσουμε μεγαλύτερες ποσότητες.
  2. Πολύ σημαντική είναι και η ενυδάτωση, αφού πολλές φορές τη δίψα μπορεί να τη συγχίσουμε με πείνα. Πίνουμε ικανοποιητική ποσότητα νερού, τσάι ή ότι άλλο μπορεί να μας ενυδατώσει.
  3. Στο μπουφέ τώρα, ξεκινούμε από τις σαλάτες, που συνήθως υπάρχουν περισσότερες από μία. Βάζουμε το ½ μας πιάτο σαλάτα, χρησιμοποιούμε δηλαδή τη μέθοδο του πιάτου. Με αυτό τον τρόπο βοηθούμε τον οργανισμό να χορτάσει πιο εύκολα.
  4. Μετά επιλέγουμε τα φαγητά που μας αρέσουν, ή και 1 κομματάκι από όλα, γιατί όχι, στο υπόλοιπο μισό πιάτο.
  5. Αν θα υπάρχουν, που συνήθως υπάρχουν κόκκινα κρέατα, μακαρόνια με ψηλά λιπαρά και άλλα, ρυθμίζουμε ανάλογα την εβδομάδα μας, να είναι τροφές λίγο πιο χαμηλές σε λιπαρά, όπως κοτόπουλο, κουνέλι, ψάρι. Εντάξει αν κάποιος θέλει να φάει και όσπρια, γίνεται. ?
  6. Με τα γλυκά τώρα τι γίνεται? Κανείς δεν έβαλε βάρος με 1 μελομακάρονο ή 1 κουραμπιέ. Αν σας αρέσουν πολύ και θέλετε να τα φάτε μέσα στις γιορτές, σίγουρα δεν ενοχλεί να τρώτε ακόμα κι ένα κάθε μέρα.
  7. Με τα γλυκίσματα, μπορούμε να φάμε ότι θέλουμε στα τραπέζια, σε ποσότητες όμως που δεν θα κακοποιούμε το σώμα μας!! ? Τις ημέρες που είμαστε στο σπίτι μας ας επιλέξουμε κάτι σε γλυκό πιο χαμηλό σε λιπαρά, όπως ένα γιαουρτάκι με μέλι, μια μπάρα δημητριακών ή κανένα μπισκοτάκι. Δεν ξεχνάμε τα φρούτα μας!!
  8. Τι αφήσαμε? Το αλκοόλ, όλα επιτρέπονται, με μέτρο φυσικά! Θυμίζουμε ότι τα κοκτέιλ έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από 1 ποτήρι κρασί, χωρίς να σημαίνει ότι απαγορεύονται!
  9. Κάνουμε διακοπές από τη δουλειά, το διάβασμα, τις υποχρεώσεις, όχι όμως από τη γυμναστική μας, αν έχουμε και περισσότερο χρόνο, κακό δεν θα μας κάνει να κάνουμε και κάτι περισσότερο, αφού οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια καθιστική ρουτίνα! Αν τώρα χρειάζεστε διάλειμμα και από τη γυμναστική σας, ή είστε υπερβολικά κουρασμένοι ή χρειάζεται να αλλάξετε είδος! ?
  10. Τελευταία και πιο σημαντική συμβουλή που έχω να σας δώσω. Προσπαθήστε να μην αγχωθείτε καθόλου με το φαγητό αυτές τις γιορτές, φάτε ισορροπημένα, απολαύστε τα αγαπημένα σας φαγητά και γλυκά και περάστε όμορφα με τα αγαπημένα σας άτομα. Αν ξεφύγουμε και λίγο από τη διατροφή μας ξεκινάμε από τη νέα χρόνια!! Καλά Χριστούγεννα εύχομαι σε όλους και μια πολύ όμορφη, ήρεμη και δημιουργική χρόνια!!