Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα
Ορισμός δυσκοιλιότητας
Η δυσκοιλιότητα προκύπτει όταν δεν υπάρχει κανονική κένωση, δηλαδή για διάστημα 24 – 72 ωρών μετά την πρόσληψη τροφής ή όταν η κένωση γίνεται με δυσκολία. Υπάρχουν διάφορες αιτίες εμφάνισης δυσκοιλιότητας, οι συχνότερες από τις οποίες φαίνονται πιο κάτω.
- Ατονική δυσκοιλιότητα
Ονομάζεται αλλιώς, «τεμπέλικο έντερο» και χαρακτηρίζεται από την ατονία των μυών του εντέρου. Μπορεί να προκύψει από την κατάχρηση καθαρτικών ή λόγω κακής διατροφής για το έντερο, όπως και λόγω κάποιων ασθενειών και προβλημάτων υγείας, όπως εγκεφαλική παράλυση, τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη, δισχιδής ράχη, κατά πλάκας σκλήρυνση, διαβητική πολυνευροπάθεια, ασθένεια Parkinson’s και εγκεφαλικό.
- Σπαστική δυσκοιλιότητα
Το έντερο είναι πιο στενό στην άκρη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρά και πολύ λεπτά κόπρανα. Ο φραγμός του εντέρου, ο όγκος ή η διαφραγματοκήλη, προκαλούν αυτό το φαινόμενο.
- Δυσκοιλιότητα λόγω παρεντερικής διατροφής
Εμφανίζεται λόγω μειωμένης πρόσληψης υγρών και λήψης συμπληρωμάτων φυτικών ινών, καθώς και κάποιων φαρμάκων.
- Χρόνια δυσκοιλιότητα στα παιδιά
Η χρόνια δυσκοιλιότητα στα βρέφη και τα παιδιά μπορεί να εμφανιστεί λόγω κακής διατροφής ή λόγω αλλεργιών στο γάλα ή στο σιτάρι.
- Δυσκοιλιότητα λόγω φαρμάκων
Τα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα περιλαμβάνουν τα οπιούχα, τα αντιχολινεργικά, τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, τους αποκλειστές διαύλων του ασβεστίου, τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειας Parkinson, τα αντιψυχωτικά, τα διουρητικά και τα αντιισταμινικά. Τα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα περιλαμβάνουν τα συμπληρώματα ασβεστίου και σιδήρου, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, καθώς και τους αντιδιαρροϊκούς παράγοντες.
Διατροφική αντιμετώπιση
Η φιλική προς το έντερο διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και ανακούφιση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας, χωρίς όμως να σημαίνει ότι θεραπεύεται εντελώς. Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι φυσιολογικές κενώσεις είναι σημαντικές, αλλά όχι απαραίτητα καθημερινές, για όλους. Μέχρι 3 μέρες, θεωρείται ότι το έντερο δουλεύει φυσιολογικά, χωρίς να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στη διατροφή, για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η λειτουργία του.
- Αύξηση φυτικών ινών στη διατροφή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως για παράδειγμα ψωμί, δημητριακά προγεύματος, μακαρόνια, ρύζι. Επίσης, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. Τα δαμάσκηνα φρέσκα και παστά αλλά και ο χυμός από δαμάσκηνα βοηθούν ιδιαίτερα. Από τα λαχανικά βοηθά ιδιαίτερα το κραμπί, αλλά και τα βραστά λαχανικά, όπως το καρότο, το κολοκύθι και η πατάτα. Τέλος, οι ξηροί καρποί βοηθούν ιδιαίτερα, λόγω του ότι περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες.
Κατά τη διάρκεια επίπονου επεισοδίου της σπαστικής κολίτιδας, είναι καλό να αποφεύγονται για λίγο οι φυτικές ίνες και όταν περάσει, σταδιακά να αυξάνονται στη διατροφή. Οι φυτικές ίνες υπάρχουν και σε συμπληρώματα διατροφής και βοηθούν ιδιαίτερα.
- Μεγάλη ποσότητα νερού. Χρειάζονται τουλάχιστον 30 – 35ml ανά κιλό σωματικού βάρους. Όταν κάποιος δυσκολεύεται με τη μεγάλη πρόσληψη νερού, μπορεί να καταναλώσει νερό με γεύση, τσάι, squash λεμονάδας ή πορτοκαλάδας, χωρίς όμως ζάχαρη. Το τσάι μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικό και γενικά τα ζεστά ροφήματα, μαζί με βότανα που βοηθούν το έντερο, όπως αυτά που προέρχονται από τα φυτά αλόη, τριγωνέλλα, ραβέντι και λινάρι. Τα φρούτα περιέχουν επίσης νερό.
- Προ και πρεβιοτικά από το γιαούρτι, αλλά ιδιαίτερα από τα συμπληρώματα διατροφής, βοηθούν στη ρύθμιση του εντέρου. Το γιαούρτι που βοηθά περισσότερο είναι το αιγοπρόβειο, το αιγινό ή το αγελαδινό εμπλουτισμένο με προβιοτικά.
- Η σωματική άσκηση βοηθά ιδιαίτερα στην κινητικότητα του εντέρου.
- Βοηθά επίσης σημαντικά, η καθημερινή ρουτίνα και ιδιαίτερα η πρωινή, για τις κενώσεις. Δηλαδή, όταν υπάρχουν σταθερές ώρες γευμάτων και αφιερωθεί κάποια ικανοποιητική ώρα το πρωί για την κένωση.
Μόνο σε περίπτωση που υπάρχει ανατομικό πρόβλημα, η εγχείρηση βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Υπάρχουν διαφόρων ειδών καθαρτικά φάρμακα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν σε πολύ σοβαρές μορφές δυσκοιλιότητας, αλλά δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση, λόγω του ότι θα καταλήξει το έντερο να γίνει ατονικό. Είναι πιο σωστό να προσλαμβάνονται φυτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στην περίπτωση που εφαρμοστούν όλες οι διατροφικές συμβουλές για αντιμετώπιση της, και δεν παρουσιαστεί βελτίωση.