Το κάλιο είναι πολύ σημαντικό για την ισορροπία των υγρών στο σώμα, αφού μαζί με το νάτριο είναι πιο οι σημαντικοί ρυθμιστικοί παράγοντες. Η ισορροπία του καλίου ελέγχεται από τα νεφρά και είναι πολύ σημαντική για το σώμα, όπως θα δούμε στη συνέχεια, αφού αν είναι περισσότερο ή λιγότερο από το φυσιολογικό, έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Λειτουργίες του Καλίου

Το κάλιο είναι υπεύθυνο για τη νευρική αγωγιμότητα, τη μυϊκή σύσπαση, τη γλυκόλυση και τον σχηματισμό γλυκογόνου, τη σύνθεση και χρησιμοποίηση των πρωτεϊνών, την ισορροπία της βάσης-οξέων στο σώμα, την κυτταρική λειτουργία των ενζύμων και την ισορροπία του νερού στο σώμα.

Υποκαλιαιμία

Η έλλειψη καλίου ή αλλιώς υποκαλιαιμία έχει σοβαρές επιπτώσεις στο σώμα, όπως μυϊκή αδυναμία, καρδιακή αρρυθμία, παράλυση, εύθραυστα οστά, μειωμένη ανάπτυξη, απώλεια βάρους, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

Υπερκαλιαιμία

Η υπερβολική παρουσία καλίου στο σώμα, έχει παρόμοιες επιπτώσεις με την υποκαλιαιμία. Μπορεί να εμφανιστεί παράλυση, μυϊκή αδυναμία, αρρυθμίες, καρδιακές επιπλοκές και ακόμα και θάνατος.

Καθημερινές Απαιτήσεις Καλίου

Οι καθημερινές απαιτήσεις καλίου είναι 4,700mg την ημέρα για τα υγιή άτομα. Άτομα με προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα χρόνια νεφρική νόσο, έχουν διαφορετικές απαιτήσεις.

Πηγές Καλίου

Οι κύριες πηγές καλίου είναι κυρίως φυτικές τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Από αυτά τα πιο ψηλά είναι η γλυκοπατάτα, η ντομάτα, η πατάτα, τα φασόλια, το γιαούρτι, τα μύδια, ο χυμός φορμόζας και καρότου, τα φασόλια σόγιας, ο τόνος, η κολοκύθα, το ψάρι, η μπανάνα, το σπανάκι, τα ροδάκινα, το γάλα, οι φακές και ο χυμός πορτοκαλιού και το μπιζέλι.

Συμπέρασμα

Το κάλιο θεωρείται ένα πολύ σημαντικό ανόργανο στοιχείο στο σώμα. Είναι υπεύθυνο για πολλές λειτουργίες, και η ισορροπία του στο σώμα είναι ζωτικής σημασίας. Οι καθημερινές απαιτήσεις μπορούν εύκολα να καλυφθούν μέσω της διατροφής.