Το νάτριο αποτελεί το 2% της συνολικής περιεκτικότητας σε μεταλλικά στοιχεία στο σώμα και είναι το κύριο εξωκυτταρικό ιόν, μαζί με το χλώριο.

Λειτουργίες του Νατρίου

Οι λειτουργίες του είναι η νευρική διέγερση, η μυϊκή σύσπαση, η ισορροπία βάσης – οξέων στο σώμα και η μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα. Επίσης, μαζί με το κάλιο είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της πίεσης στο αίμα.

Υπονατριαιμία

Η έλλειψη νατρίου μπορεί να εμφανιστεί με την ενδοτοξικότητα του νερού και έχει ως αποτέλεσμα την ανορεξία, ναυτία, μυϊκή ατροφία, φτωχή ανάπτυξη, απώλεια βάρους, σύγχυση, κώμα ακόμα και θάνατος.

Υπερνατριαιμία

Η υπερβολική παρουσία νατρίου επίσης έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως σύγχυση, υπέρταση, απέκκριση ασβεστίου από τα οστά, καρδιακή ανεπάρκεια, οίδημα και κώμα.

Καθημερινές Απαιτήσεις Νατρίου

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για το νάτριο, αλλά περίπου 2.5γ, 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό για τους ενήλικες. Σημαντικό όπως να πούμε ότι νάτριο υπάρχει σε πάρα πολλές τροφές και δεν είναι απαραίτητο να λαμβάνεται το αλάτι και επίσης έχει πολύ καλή απορρόφηση από τις τροφές, μέχρι 95%.

Πηγές Νατρίου

Οι κύριες πηγές νατρίου είναι το γάλα, τυρί, αυγά, κρέας, ψάρι, πουλερικά, παντζάρια, καρότα, σέλινο, σπανάκι, καρυκεύματα με αλάτι, balking powder, σόδα, τραπεζικό αλάτι, πολλά φάρμακα και συντηρητικά, κάποιο πόσιμο νερό, τα επεξεργασμένα φαγητά, το κέτσαπ, η μουστάρδα, τα αλλαντικά, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, οι σάλτσες,

Τέλος

Το νάτριο θεωρείται πολύ σημαντικός ρυθμιστής για την ισορροπία των υγρών στο σώμα, της γλυκόζης και την ισορροπία βάσης – οξέος. Η έλλειψη του, που είναι πιο σπάνια, αλλά και η υπέρβαση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.