Στις 30 Μαΐου κάθε χρόνο γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Είναι διαγνωσμένα με αυτή την ασθένεια περίπου 2.8 εκατομμύρια άτομα παγκόσμια και στην Κύπρο περίπου 2.000 άτομα. Μπορεί να θεωρηθεί και μία αόρατη ασθένεια, αφού αρκετές φορές δεν μπορούμε να την αναγνωρίσουμε εξωτερικά σε κάποιο άτομο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια αυτοάνοση νευροεκφυλιστική ασθένεια, η οποία επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, επηρεάζοντας διάφορες λειτουργίες του σώματος.

Η αιτία στην οποία οφείλεται δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά πιθανόν να είναι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η κόπωση, προβλήματα στην όραση, μυϊκοί σπασμοί, ακαμψία, κινητικά προβλήματα και πόνος. Υπάρχουν και αρκετά πιο σοβαρά συμπτώματα. Στον κάθε ασθενή εκδηλώνεται σε διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας.

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από πολλούς επιστήμονες παγκόσμια να ανακαλύψουν τις άγνωστες πτυχές αυτής της ασθένειας, δημιουργώντας όλο και περισσότερα φάρμακα με την πάροδο του χρόνου. Γίνονται, επίσης, έρευνες σχετικά με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής, που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στη σταθεροποίηση της ασθένειας.

Λουκία Μουρουζίδη, RD, MSc, BS
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Θεοδόση Πιερίδη, 14 – 16, 2480, Τσέρι
[email protected]
www.loukiamourouzidi.com
99910032