Τι κάνει ο θυροειδής αδένας;

Ο θυροειδής αδένας, που έχει σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού, παράγει τις θυροειδικές ορμόνες οι οποίες εκκρίνονται στο αίμα και μεταφέρονται σε όλους τους ιστούς του σώματος.  Οι ορμόνες αυτές βοηθούν το σώμα να αξιοποιεί την ενέργεια, να διατηρείται ζεστό και συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδίας και όλων των μυών.

Τι σημαίνει υποθυροειδισμός και ποια είναι τα συμπτώματα του;

Ο θυροειδής αδένας εργάζεται λιγότερο από το κανονικό, δηλαδή υπολειτουργεί και εκκρίνει λιγότερες θυροειδικές ορμόνες με αποτέλεσμα τη μείωση στις λειτουργίες του σώματος

Μερικά από τα συμπτώματα του υποθυροειδισμού είναι η εύκολη απόκτηση βάρους καθώς και η δυσκολία στην απώλεια του, η χαμηλότερη θερμοκρασία του σώματος, η συχνή κόπωση και υποτονικότητα, το ξηρό και χλωμό δέρμα, η δυσκοιλιότητα, τα εύθραυστα νύχια, τα λεπτά και εύθραυστα μαλλιά που οδηγούν σε τριχόπτωση, το φούσκωμα στο πρόσωπο και τα άκρα, η βραχνάδα στη φωνή, η μειωμένη γονιμότητα, η διαταραχή της έμμηνου ρύσης και η κατάθλιψη.

maxresdefault.jpg

10 σημεία για τη διατροφική αντιμετώπιση του υποθυροειδισμού

  1. Βιταμίνη Α

Η θυροειδική ορμόνη Τ3 είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό της βιταμίνης Α, με αποτέλεσμα η έλλειψη της να δημιουργεί μείωση της βιταμίνης Α.  Οι κύριες πηγές της για πρόσληψη βιταμίνης Α είναι το συκώτι, τα καρότα, η γλυκοπατάτα, το σπανάκι, το κραμπί, η κουλούμπρα και η κόκκινη πιπεριά.

  1. Φυτικές Ίνες

Είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, σύμπτωμα του υποθυροειδισμού. Βρίσκονται κυρίως στα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

  1. Ιώδιο

Το 75% του ιωδίου στο σώμα βρίσκεται στον θυροειδή αδένα και είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του.  Οι κύριες πηγές του ιωδίου είναι το μαγειρικό αλάτι και τα θαλασσινά όπως τα μύδια, τα στρείδια, οι σαρδέλες, ο αστακός και τα ψάρια του αλμυρού νερού.

  1. Σελήνιο

Βοηθά στην παραγωγή των θυροειδικών ορμονών. Οι κύριες πηγές του είναι τα θαλασσινά και τα ψάρια, το κοτόπουλο, ο κρόκος αυγού, το νεφρό, το συκώτι και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

  1. Νερό

Είναι απαραίτητο για όλες τις λειτουργίες του σώματος και βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και του οιδήματος που δημιουργείται στα χέρια και το πρόσωπο. Χρειάζονται τουλάχιστον 35ml ανά κιλό σωματικού βάρους.

  1. Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της μείωσης στην καύση ενέργειας που προκαλεί ο υποθυροειδισμός. Βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά.

  1. Βιταμίνη Β12

Χρειάζεται για τη σωστή λειτουργία του θυροειδούς αδένα. Οι κύριες πηγές της είναι το κρέας (άσπρο και κόκκινο), ο σολομός, ο τόνος, τα τυριά και το γιαούρτι.

  1. Βιταμίνη Δ

Χρειάζεται στη διαχείριση της παραθυροειδούς ορμόνης και συχνά παρατηρείται έλλειψη της.  Η κύρια πηγή της είναι ο ήλιος.  Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο για 15 λεπτά είναι απαραίτητη.  Κύριες διατροφικές πηγές της είναι το συκώτι του μπακαλιάρου, ο σολωμός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο τόνος, ο κρόκος αυγού, το βοδινό συκώτι και το Ελβετικό τυρί.

  1. Σίδηρος

Παρουσιάζεται συχνά έλλειψη σιδήρου και αναιμία ως σύμπτωμα και χρειάζεται για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, των εύθραυστων νυχιών και της κόπωσης.  Οι τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σιδήρου είναι τα μύδια και στρείδια, το συκώτι, το σπανάκι, τα όσπρια, τα προϊόντα σόγιας, η κολοκύθα, το βοδινό, οι σαρδέλες, οι γαρίδες, το μπιζέλι, η πάπια, το αρνί και ο χυμός ντομάτας. Για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου, πρέπει να συνοδεύεται με αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Γ, η οποία βρίσκεται στα εσπεριδοειδή φρούτα, στο μπρόκολο, στις πιπεριές, και τις ντομάτες.

  1. Βρογχοκηλογόνες ουσίες

Οι ουσίες αυτές εμποδίζουν τη χρήση του ιωδίου από τα θυροειδικά κύτταρα.  Βρίσκονται στο κραμπί, στην κουλούμπρα, στα προϊόντα σόγιας, στο μπρόκολο, στο κουνουπίδι, στα φιστίκια και στα λαχανάκια Βρυξελλών. Τα φαγητά αυτά πρέπει να μαγειρεύονται ώστε οι βρογχοκηλογόνες ουσίες να απενεργοποιούνται.

Σημειώνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν διατροφικά συμπληρώματα, μετά από καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού.