Κατακράτηση υγρών στο Σώμα – Τι να κάνεις για να την καταπολεμήσεις
Τι είναι τελικά αυτή η κατακράτηση υγρών που μας κάνει να νιώθουμε φουσκωμένοι, δυσφορία και μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε υπερβολικό βάρος;
Η λεγόμενη «κατακράτηση υγρών» είναι συσσωρευμένο υγρό στο κυκλοφοριακό σύστημα ή στους ιστούς του σώματος. Κάποτε είναι εμφανές στα χέρια, την κοιλιά και τους αστραγάλους ή απλά το νιώθουμε Αρκετές φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε, παρά μόνο μετά από μέτρηση της σύστασης του σώματος μας, η οποία γίνεται με εξειδικευμένα μηχανήματα.
Γιατί συμβαίνει αυτό?
Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο είναι πολλοί. Αυτοί αφορούν ορμονικές αιτίες, όπως εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, πριν και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως στις γυναίκες ή ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με τον θυροειδή αδένα. Άλλοι λόγοι αφορούν προβλήματα υγείας όπως καρδιακή, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια ή τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως αντισυλληπτικά, στεροειδή, αγχολυτικά, αντιφλεγμονώδη και κάποια φάρμακα για διαβήτη. Και κάποτε σχετίζεται με τη διατροφή μας! Η λήψη υπερβολικού νατρίου από τη διατροφή και η ελλιπής πρόσληψη νερού.
Και τώρα τι κάνουμε?
Η πιο σημαντική διατροφική αντιμετώπιση για την κατακράτηση υγρών δεν είναι άλλη, παρά από την πρόσληψη… περισσότερου νερού! Όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται αυτό, το σώμα μας έχει ορμονικούς μηχανισμούς που κατακρατούν νερό, σε περίπτωση που εσείς αποφασίσετε να το αφυδατώσετε! 🙂 Οπότε χρειάζεται η επαρκής πρόσληψη νερού για κάλυψη των αναγκών του σώματος, οι οποίες είναι διαφορετικές για τον κάθε άνθρωπο.
Επίσης, σημαντική είναι η μείωση του νατρίου από τη διατροφή (σε περίπτωση που είναι πέραν της απαιτούμενης – να θυμάστε η πρόσληψη δεν είναι μόνο από το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό, αλλά μεγάλη ποσότητα υπάρχει και στα επεξεργασμένα τρόφιμα), η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε κάλιο (όπως κάποια φρούτα και λαχανικά) και τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (όπως όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως). Παράλληλα μειώστε το ζωικό λίπος (όπως πολλά κόκκινα κρέατα και τυριά ψηλά σε λιπαρά), μειώστε τους απλούς υδατάνθρακες (ειδικά τη ζάχαρη, η οποία αυξάνει την ινσουλίνη και εμποδίζει την αποβολή νατρίου από τον οργανισμό) και μειώστε την πρόσληψη αλκοόλ (το οποίο αφυδατώνει τον οργανισμό)
Αν δεν μου αρέσει το νερό ή δεν νιώθω δίψα?
Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να εμπλουτίσετε το νερό σας με γεύσεις από φρούτα, λεμόνι ή διάφορα βότανα που δρουν ως φυσικά διουρητικά, όπως άνηθος, βασιλικός, μαϊντανός, λεμονόχορτο, κόλιαντρος. Δεν πρέπει ποτέ να περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό, πάντα να έχετε μαζί σας νερό και να πίνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όταν φτάσουμε στο σημείο να διψάσουμε σημαίνει ότι το σώμα μας έχει ήδη ξεκινήσει να αφυδατώνεται.
Λουκία Μουρουζίδη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος