Τα καρύδια προέρχονται από την περιοχή της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας και είναι μέρος της ανθρώπινης διατροφής για χιλιάδες χρόνια.  Υπάρχουν πολλά είδη καρυδιών και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αυτό τα κάνει μια πολύτιμη τροφή για την αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων υγείας.  Τα καρύδια μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή ψημένα στα κύρια και ενδιάμεσα γεύματα, ακόμα και σε επιδόρπια.

1-9

Ενίσχυση της καλής λειτουργίας του εντέρου

Η μισή ποσότητα υδατανθράκων που βρίσκεται στα καρύδια είναι φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και κατά συνέπεια στην καλή λειτουργία του εντέρου.  Περιέχουν υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες περνούν από το γαστρεντερικό σωλήνα απορροφώντας νερό και δίνοντας όγκο στα κόπρανα καθιστώντας τα πιο μαλακά και μη υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μένουν στο γαστρεντερικό σωλήνα, απορροφούν νερό και αυξάνουν τον όγκο και τη συχνότητα της κίνησης του εντέρου.

Μείωση καρδιαγγειακών προβλημάτων

Τα καρύδια αποτελούνται κυρίως από τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, στη μορφή του ALA (Άλφα Λινολενικού Οξέος) και τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, στη μορφή του Λινολεϊκού οξέος.  Τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα, έχουν αντιπηκτικές ιδιότητες και έτσι αποτρέπουν τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας μη επιτρέποντας στα αιμοπετάλια να κολλούν μεταξύ τους και στη συνέχεια πάνω στα εσωτερικά τοιχώματα των φλεβών.  Επίσης, αποσοβούν τη σκλήρυνση των αρτηριών εμποδίζοντας τη δημιουργία καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Επιπλέον, οι φυτοστερόλες και οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα καρύδια βοηθούν στη μείωση της ολικής και κακής χοληστερόλης στο αίμα.  Οι φυτικές ίνες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο αίμα και οι φυτοστερόλες, που έχουν το ίδιο σχήμα και παίρνουν τη θέση της χοληστερόλης, εμποδίζουν την απορρόφησή της από το έντερο.

Επίσης, η μεγάλη ποσότητα καλίου που περιέχουν τα καρύδια, ρυθμίζει την ισορροπία του νερού στο αίμα, με αποτέλεσμα την καλή διατήρηση της πίεσης του αίματος και την αποτροπή καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μείωση των χρόνιων φλεγμονών στο σώμα και καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Τα καρύδια περιέχουν αρκετά συστατικά τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως είναι η χολίνη, τα ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα, το μαγνήσιο και το αμινοξύ αργινίνη.

Η βιταμίνη χολίνη, εκτός από τη μείωση των χρόνιων φλεγμονών που προκαλούνται από ασθένειες όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά προβλήματα, είναι υπεύθυνη για την ενίσχυση της μνήμης.  Τα ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα στα καρύδια, επίσης έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και μειώνουν το οξειδωτικό στρες που βρίσκεται στον εγκέφαλο, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο να βελτιωθούν τα σήματα που στέλνονται από τον εγκέφαλο και η νευρογένεση. Ο συνδυασμός αυτός είναι καταπληκτικός για χρόνιες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, οι οποίες επίσης προκαλούν φλεγμονές στο σώμα.  Επίσης, το φολικό οξύ που βρίσκεται στα καρύδια, βοηθά στην προστασία των νεύρων και την ενίσχυση της μνήμης.

Scrat_Ice_Age.png

Υγιή δόντια, οστά και μάτια

Τα καρύδια είναι πλούσια σε ασβέστιο, του οποίου η κύρια λειτουργία του είναι η δημιουργία δυνατών δοντιών και οστών και βιταμίνη Α η οποία είναι υπεύθυνη για τα μάτια και την όραση.

Απώλεια βάρους

Δύο ολόκληρα καρύδια περιέχουν περίπου 50 θερμίδες, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος κάποιου γεύματος και να το κάνουν πολύ χορταστικό.  Ο λόγος που περιέχουν αρκετές θερμίδες είναι επειδή προσφέρουν αρκετά «καλά» λιπαρά, τα οποία είναι απαραίτητα για την απώλεια βάρους.  Επίσης περιέχουν πρωτεΐνες, οι οποίες επίσης βοηθούν στο να γίνει πιο χορταστικό ένα γεύμα.  Τέλος, το φώσφορο το οποίο περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα στα καρύδια είναι υπεύθυνο για τον μεταβολισμό ενέργειας, λίπους, αμινοξέων και υδατανθράκων, αυξάνοντας έτσι τον ρυθμό του μεταβολισμού του σώματος και παράγοντας περισσότερη ενέργεια, μειώνει το σωματικό βάρος.

ΤΕΛΟΣ

Είναι πολλά τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει μια τόσο μικρή τροφή.  Πάντα όμως την καταναλώνουμε με μέτρο, για να αποφύγουμε την πρόσληψη βάρους, λόγω των αυξημένων θερμίδων που περιέχει.