Παρόλο που οι περισσότεροι ξέρουμε ότι το νερό είναι απαραίτητο για το σώμα μας, εντούτοις κατά τους χειμερινούς μήνες συχνά δεν πίνουμε ικανοποιητικές ποσότητες νερού για διάφορους λόγους.  Ίσως πιστεύουμε ότι το σώμα μας δεν έχει ανάγκη από το νερό επειδή δεν έχει ζέστη και ιδρώνουμε ή επειδή δεν νιώθουμε να διψούμε.  Ίσως δεν μας πολυαρέσει το νερό και το πίνουμε μόνο όταν είναι απόλυτη ανάγκη ή δεν έχουμε κάτι άλλο να πιούμε.  Ακόμη και επειδή απλά ξεχνούμε να πιούμε νερό.

Το σώμα μας έχει απόλυτη ανάγκη από το νερό, σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.  Η κατανάλωση νερού μόνο μετά που έχουμε νοιώσει το αίσθημα της δίψας σημαίνει ότι έχουμε ήδη αφυδατώσει το σώμα μας, χωρίς να το καταλάβουμε.  Η αφυδάτωση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο σώμα μας αφού ακόμη και ένα ποσοστό αφυδάτωσης 2%, έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή των φυσιολογικών λειτουργιών και τη μείωση της απόδοσης του σώματος μας για όσο χρονικό διάστημα παραμένει αφυδατωμένο.  Η μακροχρόνια αφυδάτωση δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα και οδηγεί σε χρόνιες ασθένειες.  Συγκεκριμένα, τα προβλήματα που δημιουργεί στο σώμα μας η περιορισμένη κατανάλωση νερού, είναι:

  • Χρόνια και ανεξήγητη κόπωση του οργανισμού.
  • Πτώση του μεταβολισμού, λόγω της μειωμένης παραγωγής ενέργειας και καύσεων με συνέπεια την εμφάνιση παχυσαρκίας.
  • Εμφάνιση δυσπεψίας αφού το μειωμένο νερό στο σώμα οδηγεί σε μειωμένα πεπτικά υγρά.
  • Συχνή εμφάνιση δυσκοιλιότητας αφού η αφυδάτωση οδηγεί το έντερο να απορροφά όσα περισσότερα υγρά μπορεί, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την αποβολή των κοπράνων.
  • Αυξημένα προβλήματα στα δόντια αφού μειώνεται η παραγωγή σάλιου, το οποίο προστατεύει τα δόντια.
  • Αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα αφού η αφυδάτωση μειώνει τα υγρά στο εσωτερικό των κυττάρων και το σώμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απώλεια, με την παραγωγή περισσότερης χοληστερόλης, η οποία συμβάλλει στην κατασκευή των κυτταρικών μεμβρανών.
  • Αύξηση της οξείδωσης, δηλαδή της ταχύτητας με την οποία τα κύτταρα συσσωρεύουν βλάβες, καθώς και της οξέωσης, δηλαδή της αυξημένης παρουσίας οξέων στον οργανισμό. Τα φαινόμενα αυτά μειώνουν την ικανότητα αποτοξίνωσης του οργανισμού και δυνατό να προκαλέσουν μέχρι και καρκίνο.
  • Πιθανότητα εμφάνισης ουρολοίμωξης αφού δημιουργούνται πιο συμπυκνωμένα ούρα, με αποτέλεσμα οι τοξίνες που περιέχονται σε αυτά να προκαλούν βλάβη στα όργανα του ουροποιητικού και ως συνέπεια να αναπτύσσονται μικρόβια.
  • Εμφάνιση υπότασης ή υπέρτασης αφού η ανεπάρκεια νερού προκαλεί μείωση του όγκου του αίματος, το οποίο δεν γεμίζει αρκετά τις φλέβες και αρτηρίες, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η πίεση του αίματος.
  • Εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως είναι το έμφραγμα καθώς και εγκεφαλικών επεισοδίων αφού το αίμα γίνεται περισσότερο κολλώδες.
  • Βλάβες στα νεφρά αφού δεν αποβάλλονται οι άχρηστες ουσίες από τα ούρα, δημιουργώντας έτσι πέτρες στα νεφρά, αυξημένο ουρικό οξύ και ουρία.
  • Πρόωρη γήρανση αφού τα μειωμένα σωματικά υγρά με την αύξηση της ηλικίας, μειώνονται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αφυδάτωσης και επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

landscape-1496143599-exhausted-woman-in-heat-holding-water-bottle-to-face

Η κατανάλωση νερού σε καθημερινή βάση πρέπει να μας γίνει συνήθεια αφού με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουμε, όσο είναι δυνατό, τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη νερού.  Πρόσθετα, η κατά ελάχιστο κατανάλωση νερού 30-35ml ανά κιλό σωματικού βάρους (δηλαδή ένα άτομο με βάρος 60 κιλά χρειάζεται 2 λίτρα νερό την ημέρα), συμβάλλει και στα ακόλουθα:

  1. Στη σύνθεση και τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων του σώματος.
  2. Στη διάσπαση των τροφών σε μακροθρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες, βοηθώντας στον μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας.
  3. Στη μεταφορά των συστατικών στα κύτταρα και στην αποβολή των άχρηστων ουσιών μέσα από τα ούρα.
  4. Στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος αφού αυτή ελέγχεται μέσα από την εξάτμιση νερού και την έκκριση ιδρώτα.
  5. Στη διατήρηση σε υγρή μορφή ευαίσθητων οργάνων του σώματος όπως είναι τα μάτια, η μύτη και το στόμα.
  6. Στην προστασία της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων δρώντας ως λιπαντική ουσία, γύρω από αυτά.
  7. Στη βελτίωση της διάθεσης και την αύξηση της πνευματικής διαύγειας, αφού το νερό αποτελεί το 85% του εγκεφάλου.

women-drinking-water-1

Η αντιμετώπιση του προβλήματος της μειωμένης κατανάλωσης νερού, ιδιαίτερα μέσα στους χειμερινούς μήνες, είναι δυνατή.  Είναι καλό να μετρούμε πόσο νερό πίνουμε την ημέρα για να διαπιστώσουμε αν ενυδατώνουμε με ικανοποιητικές ποσότητες το σώμα μας.  Σε κάθε κύριο και ενδιάμεσο γεύμα μας, πρέπει να πίνουμε νερό, ανεξάρτητα αν θα πάρουμε και άλλα ποτά.  Επίσης, πρέπει να πίνουμε νερό το πρωί, μόλις ξυπνήσουμε και το βράδυ, πριν να κοιμηθούμε.  Αν ακόμη αυτά δεν είναι αρκετά, υπάρχουν τώρα και ειδικές εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα που μας θυμίζουν για να πιούμε νερό.