Διατροφική Αντιμετώπιση της Παγκρεατίτιδας
Τι δουλειά κάνει το πάγκρεας?
Το πάγκρεας είναι ένας μεγάλος επίπεδος αδένας που βρίσκεται πίσω από το στομάχι. Οι πολύ σημαντικές δουλειές που κάνει αυτό το όργανο, είναι να εκκρίνει πεπτικά ένζυμα στο λεπτό έντερο, βοηθώντας την διάσπαση και πέψη των τροφών, την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και την έκκριση ορμονών, όπως η ινσουλίνη και γλυκαγόνη, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ρύθμιση της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Φανταστείτε δηλαδή τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η δυσλειτουργεία του παγκρέατος.
Τι είναι η παγκρεατίτιδα?
Η παγκρεατίτιδα είναι φλεγμονή στο πάγκρεας. Μπορεί να εμφανιστεί σε οξεία μορφή, που σημαίνει ότι εμφανίζεται ξαφνικά και διαρκεί για κάποιες μέρες ή σε χρόνια μορφή, η οποία διαρκεί για χρόνια και επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις, όπως διαβήτη (λόγω αδυναμίας παραγωγής της ινσουλίνης), μεγάλη απώλεια βάρους και διατροφικές ελλείψης (λόγω αδυναμίας του οργανισμού να αφομειώσει τις τροφές), αναιμία (λόγω αιμορραγίας – χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων) και ίκτερο (προβλήματα με το συκώτι)
Πώς την αντιμετωπίζουμε διατροφικά?
- Μικρά και συχνά γεύματα. (Σημαντική η αποφυγή μεγάλων γευμάτων)
- Πολύ σημαντική η επαρκής κατανάλωση νερού (35ml ανά κιλό σωματικού βάρους, τουλάχιστον).
- Διακοπή πρόσληψης αλκοοόλ.
- Αποφυγή των απλών υδατανθράκων (ζάχαρη, σοκολάτες και γλυκά, αρτοσκευάσματα κτλ.)
- Αποφυγή λιπαρών τροφών όπως βούτυρος, μαργαρίνη, μαγιονέζα, αβοκάντο και ξηρών καρπών.
- Ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά σε μικρές ποσότητες.
- Προτίμηση πρωτεϊνών από άσπρο κρέας, όπως πουλερικά (γαλοπούλα, κοτόπουλο), κουνέλι – χωρίς λίπος και ασπράδι αυγού. Μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο χοιρινό ή βοδινό φιλέτο (χωρίς λίπος – όχι έτοιμος κεϊμάς).
- Σημαντική η κατανάλωση ψαριών (2 φορές τη βδομάδα τουλάχιστον – Τα ομέγα 3 έχουν αντιφλεγμονώδη δράση – για την φλεγμονή της παγκρεατίτιδας και οσπρίων (δεν περιέχουν καθόλου λίπος)
- Αποφυγή των κόκκινων κρεάτων (χοιρινό με λίπος, αρνί, βοδινό, αλλαντικά) και όλων των τηγανητών φαγητών (και πατατάκια).
- Προτίμηση γαλακτοκομικών προϊόντων και τυριών χαμηλά σε λίπος. (γιαούρτι και γάλα 0% λιπαρά, τυριά < 9% λιπαρά)
- Προσθήκη πολλών φρούτων (3 μερίδες την ημέρα) και λαχανικών (σε κάθε γεύμα) στην καθημερινή διατροφή.
- Συνιστάται εξατομικευμένη διατροφική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκρεατίτιδας (διαβήτης, απώλεια βάρους, διατροφικές ελλείψεις).