Δυστυχώς, είναι συχνό φαινόμενο το να σχολιάζουμε το σώμα του άλλου. Δεν μπορούμε, όμως, να ξέρουμε τι επίπτωση θα έχει στη ψυχολογία του άλλου ατόμου, ακόμα και αν δεν φανεί κάτι εκείνη την ώρα. Σε καμιά περίπτωση, όταν παρατηρήσουμε αλλαγή στο βάρος του άλλου, δεν πρέπει να το σχολιάσουμε είτε θετικά ή αρνητικά. Δείτε τους λόγους.

Σε περίπτωση που το σχόλιο είναι θετικό, συνήθως συνδέεται με την απώλεια βάρους. Ωστόσο:

  1. Δεν είναι κομπλιμέντο, αλλά σχόλιο που κρύβει κάτι αρνητικό, ότι κατά τη γνώμη σου πριν είχε αυξημένο βάρος.
  2. Με το να σχολιάσεις το σώμα του άλλου, δίνεις μεγάλη έμφαση στην εμφάνιση του σώματος, ενώ ξέρουμε καλά ότι ένα αδύνατο ή ακόμα και γυμνασμένο σώμα δεν συνδέεται απόλυτα με την υγεία, η οποία είναι πολυπαραγοντική.
  3. Θα δημιουργήσεις μεγάλο άγχος στο άτομο ότι σε περίπτωση που πάει κάτι «λάθος», θα είσαι εκεί να το σχολιάσεις ξανά.

Σε περίπτωση που είναι αρνητικό το σχόλιο, συνήθως συνδέεται με την αύξηση βάρους. Ωστόσο:

  1. Μπορεί το άτομο να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, σωματικό ή ψυχολογικό, το οποίο επηρεάζει το βάρος, είτε λόγω κάποιων φαρμάκων ή διαφοράς στις ορμόνες κτλ.
  2. Μπορεί να υπάρχει μια δυσκολία στη ζωή του, την οποία δεν θέλει – ούτε χρειάζεται – να μοιραστεί μαζί σου, η οποία βάζει σε δεύτερη μοίρα το σώμα του.
  3. Μπορεί να είναι η αρχή εγκυμοσύνης· και πάλι, κάτι που δεν χρειάζεται να το μοιραστεί με άλλους.
  4. Ο πιο σημαντικός λόγος απ’ όλους είναι ότι θα νιώσει ΑΣΧΗΜΑ. Κανένας δεν θα χαρεί να ακούσει από οποιονδήποτε ότι έβαλε βάρος (αν δεν το επιθυμούσε).
  5. Ήδη το γνωρίζει! Αν υπάρχει αλλαγή στο σώμα του, έχει καθρέφτη ο καθένας σπίτι του και το ξέρει!
  6. Του ιδίου μπορεί να του αρέσει αυτή η αλλαγή, δεν χρειάζεται να ακούσει το αρνητικό σχόλιο σου, επειδή δεν σου αρέσει εσένα!

Τώρα θα μου πείτε ότι κάποιες φορές τα σχόλια τα κάνουμε καλοπροαίρετα, για να βοηθήσουμε τον άλλο! Καλή η πρόθεση, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα επηρεάσει το άλλο άτομο, άρα καλό είναι να κρατήσουμε τη γνώμη μας για τον εαυτό μας!

Αν τώρα πολύ δικά μας άτομα, που ίσως θα βοηθούσαν και πρακτικά, «χρειάζεται» να πουν κάτι σε κάποιον, πρέπει να γίνεται με πολύ ευγενικό τρόπο, αγάπη και κατανόηση!

Τέλος, να πω ότι σε όλους μπορεί να έτυχε να κάνουμε αυτά τα σχόλια πριν, αλλά είναι καιρός πλέον να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί, αφού οι διατροφικές διαταραχές καταβάλλουν το 9% του πληθυσμού παγκόσμια!