Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση
Τι είναι η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση
Η ασθένεια της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης χαρακτηρίζεται από την αντίθετη ροή των υγρών του στομαχιού προς τον οισοφάγο και χωρίζεται σε δύο ομάδες, τη διαβρωτική και τη μη διαβρωτική. Όταν η παλινδρόμηση είναι χρόνια, τα υγρά του στομαχιού προκαλούν ζημιά, δηλαδή διάβρωση, στα εσωτερικά τοιχώματα του οισοφάγου. Το 50-70% όμως των ασθενών παρουσιάζουν τη μη διαβρωτική μορφή παλινδρόμησης. Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορεί να είναι φανερά ή κρυφά και έτσι να μην διαγνωστεί παρά μόνο όταν παρουσιαστούν επιπλοκές. Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης επιδεινώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς και για τον λόγο αυτό χρειάζεται η αντιμετώπιση της με φαρμακευτική αγωγή αλλά και με αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής.
Πως δημιουργείται η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση
Η κατάποση του φαγητού και η πορεία του προς το στομάχι προκαλεί διέγερση των κυττάρων του στομαχιού, τα οποία παράγουν οξέα και το ένζυμο πεπτίνη που βοηθούν στην πέψη του φαγητού. Ο σφιγκτήρας, μια ζώνη που βρίσκεται στο κάτω μέρος του οισοφάγου, αποτελεί εμπόδιο στο να περάσουν τα υγρά του στομάχου πίσω στον οισοφάγο. Ο σφιγκτήρας χαλαρώνει μόνο για να περάσει το φαγητό στο στομάχι. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλείται όταν ο σφιγκτήρας είτε χαλαρώνει σε λάθος στιγμές είτε είναι αδύναμος. Άλλοι λόγοι που δυνατό να συμβάλουν στην εμφάνιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η υπερβολική φόρτωση του στομαχιού με φαγητό, με αποτέλεσμα ο σφιγκτήρας να αδυνατεί να εμποδίσει τα υγρά, η υπερβολική έκκριση υγρών του στομαχιού, η επιβράδυνση στο άδειασμα του στομαχιού που οφείλεται στην κατανάλωση μεγάλων γευμάτων και η εμφάνιση διαφραγματοκήλης.
Τι είναι η διαφραγματοκήλη
Το διάφραγμα είναι ένας μυς, ο οποίος χωρίζει το στήθος, το οποίο περιέχει τον οισοφάγο, από την κοιλιά, η οποία περιέχει το στομάχι. Η διαφραγματοκήλη προκύπτει όταν το στομάχι προεξέχει προς την περιοχή του οισοφάγου, ξεπερνώντας το διάφραγμα. Στην περίπτωση αυτή, το διάφραγμα δεν αφήνει τον σφιγκτήρα να εμποδίσει την αντίθετη ροή των υγρών του στομαχιού.
Ποια είναι τα συμπτώματα της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης
Τα πιο συχνά συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η καούρα, η οποία εμφανίζεται ως κάψιμο στο κέντρο του στήθους και η πικρή ή όξινη γεύση στο στόμα. Κάποιες άλλες ενδείξεις της είναι το ρέψιμο, η δυσκολία ή πόνος κατά την κατάποση και η ξαφνική αύξηση του σάλιου. Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί δυσφαγία, δηλαδή η αίσθηση ότι το φαγητό κολλά στον οισοφάγο και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται άμεση ιατρική παρακολούθηση. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο λαιμό, λαρυγγίτιδα, ανάγκη για καθάρισμα του λαιμού, χρόνιος βήχας, φλεγμονή στα ούλη, διάβρωση του σμάλτου των δοντιών, ερεθισμός του λαιμού ή των πνευμόνων από τα στομαχικά υγρά, πρωινή βραχνάδα, κακή αναπνοή, χρόνιο άσθμα και πόνος στο στήθος που δεν έχει σχέση με την καρδιά και μοιάζει με στηθάγχη.
Αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής
Βαρύτητα
Η βαρύτητα παίζει μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση της παλινδρόμησης και στην περίπτωση που κάποιος έχει πρόβλημα με τον σφιγκτήρα. Για τον λόγο αυτό όταν ο ασθενής ξαπλώσει αμέσως μετά το φαγητό, το φαγητό επιστρέφει πίσω στον οισοφάγο. Η λύση είναι να αποφεύγει να ξαπλώνει τις 3 ώρες που ακολουθούν το γεύμα. Επίσης, είναι σημαντικό να είναι ανυψωμένο το κεφάλι, χρησιμοποιώντας πιο ψηλό μαξιλάρι, ή κάτι κάτω από το στρώμα. Η έντονη σωματική άσκηση αμέσως μετά το γεύμα συστέλλει τους κοιλιακούς μυς και σε συνδυασμό με τον αδύναμο σφυγκτήρα, προκαλούν παλινδρόμηση. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν η σωματική άσκηση περιλαμβάνει σκύψιμο, όπως καθάρισμα του πατώματος ή ανύψωση κάποιου αντικειμένου.
Τρόπος Διατροφής
Ο τρόπος διατροφής είναι σημαντικότερος από το είδος της διατροφής. Πρέπει να αποφεύγονται τα μεγάλα γεύματα αφού το γεμάτο στομάχι προκαλεί μείωση της πίεσης του σφιγκτήρα, αλλά και πιο αργό άδειασμα του στομαχιού. Είναι καλύτερα να καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα. Επίσης, είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε το κύριο γεύμα της ημέρας το μεσημέρι και κάτι πιο ελαφρύ το βράδυ.
Διατροφή
Η διατροφή δεν προκαλεί παλινδρόμηση, αλλά η αλλαγή της διατροφής βοηθά στο να μειωθούν τα συμπτώματα της. Κάποια συγκεκριμένα φαγητά μειώνουν τη δράση του σφιγκτήρα και πρέπει να αποφεύγονται, τα οποία όμως διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα πιο συνηθισμένα φαγητά που προκαλούν αυτό το πρόβλημα είναι αυτά που περιέχουν αυξημένα λιπαρά, το κρεμμύδι, ο σκόρδος, η μέντα, ο δυόσμος, το πιπέρι, τα πικάντικα και τηγανητά φαγητά, οι φορμόζες, το ξύδι και η σοκολάτα. Επίσης κάποια υγρά τα οποία προκαλούν αυτό το πρόβλημα είναι το αλκοόλ, τα καφεϊνούχα ροφήματα, είτε περιέχουν καφεϊνη είτε όχι, το τσάϊ, τα αναψυκτικά, ο χυμός ντομάτας και οι χυμοί από εσπεριδοειδή. Σε περίπτωση που κάποιος δεν γνωρίζει τα φαγητά που τον επηρεάζουν, χρειάζεται να καταγράφει τα συμπτώματα που έχει μετά από κάθε γεύμα, μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα φαγητά που τον επηρεάζουν.
Σωματικό Βάρος
Η παρουσία περισσότερου βάρους από το φυσιολογικό, ειδικά στην κοιλιακή χώρα, προκαλεί πίεση στο στομάχι και πιθανό να προκαλέσει την εμφάνιση παλινδρόμησης. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να χαθεί το βάρος, μέχρι να φτάσει στο φυσιολογικό. Στην περίπτωση εγκυμοσύνης και ειδικά τους πρώτους 3 μήνες μπορεί να εμφανιστεί παλινδρόμηση, λόγω ορμονών αλλά και του αυξημένου κοιλιακού βάρους τα οποία επηρεάζουν τον σφιγκτήρα. Γενικά όμως, όταν η γυναίκα δεν είχε αυξημένο βάρος πριν την εγκυμοσύνη, δεν διατρέχει μεγάλο κίνδυνο.
Ψυχολογία
Το άγχος, η πίεση και τα έντονα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν παλινδρόμηση και συγκεκριμένα το σύμπτωμα της καούρας. Για αυτό είναι σημαντικό τα γεύματα να καταναλώνονται σε ήρεμο περιβάλλον, χωρίς άγχος και πίεση.