Παγκόσμια ημέρα μπύρας σήμερα και, ενώ γενικά το αλκοόλ είναι συνδεδεμένο με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, πάμε να δούμε τι λέει η επιστήμη για την μπύρα!
Η μπύρα περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μάλιστα, ως αποτέλεσμα, φαίνεται να έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες λόγω της επίδρασης που έχουν τα αντιοξειδωτικά στη λειτουργία των κυττάρων και της αντιφλεγμονώδους δράσης τους.
Η κατανάλωση μπύρας βοηθά επίσης στη φυσική πρόσληψη μελατονίνης μέσω των τροφών.
Η μελατονίνη βοηθά στις διαταραχές ύπνου, στη ρύθμιση της γλυκόζης και των λιπιδίων, αποτρέπει διάφορες καρδιαγγειακές ασθένειες και δρα ως αντιοξειδωτικό, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές. Φάνηκε να έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες ενάντια σε διάφορες ασθένειες, όπως Parkinson’s και άλλες.
Από έρευνες που έγιναν σε παχύσαρκα υγιή άτομα, φάνηκε ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας με αλκοόλ ή χωρίς, όχι μόνο δεν επηρέασε αρνητικά το βάρος και τη λειτουργία συκωτιού και νεφρών, αλλά λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, αυξήθηκε η HDL, η «καλή» χοληστερόλη στο αίμα.
Επίσης, οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα αλκοολούχα ζυμωμένα ποτά, όπως είναι η μπύρα και το κρασί, βοηθούν στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, αλλά και στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου.
Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να καταναλώνω όση μπύρα θέλω;
Όχι βέβαια!
Όλες αυτές οι έρευνες είναι βασισμένες σε μέτρια κατανάλωση μπύρας, δηλαδή 16 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες, δηλαδή 1 ποτήρι, και 28 γραμμάρια αλκοόλ για τους άνδρες, δηλαδή 1-2 ποτήρια.
Τέλος, να πούμε ότι σίγουρα δεν υπάρχει κάποια σύσταση για κατανάλωση μπύρας, αλλά αυτοί που ήδη κάνουν ήπια κατανάλωση, δε φαίνεται να βλάπτουν την υγεία τους, αντιθέτως!