Το ακτινίδιο προέρχεται από την Κίνα, όπου η κατανάλωση του γινόταν μόνο για ιατρικούς λόγους. Τον 20ο αιώνα ξεκίνησε να καλλιεργείται στη Νέα Ζηλανδία και μέχρι και το 1960 δεν είχε εμφανιστεί στην Αμερική. Θεωρείται ένα αρκετά καινούριο φρούτο για όλο τον κόσμο. Έχει γλυκιά γεύση και πάρα πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά.

Αναπνευστικό και ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα ακτινίδιο περιέχει ποσότητα βιταμίνης Γ, η οποία μπορεί να υπερκαλύψει τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες μας. Η βιταμίνη Γ εκτός από τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος μας, βοηθά επίσης στο αναπνευστικό σύστημα, καθώς και στη μείωση των μολύνσεων στον οργανισμό.

Δυσκοιλιότητα και χώνευση

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο ακτινίδιο βοηθούν στη μείωση της δυσκοιλιότητας, αλλά και στην πιο εύκολη χώνευση των τροφών. Επίσης, περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού, περίπου στο 80%, το οποίο επίσης βοηθά πολύ το γαστρεντερικό σύστημα.

Προστασία της καρδιάς

Το ακτινίδιο περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. Μια έρευνα έδειξε ότι τρώγοντας 3 ακτινίδια την ημέρα, μειώνεται η αρτηριακή πίεση και μια άλλη έρευνα έδειξε ότι τρώγοντας 2 ακτινίδια την ημέρα, μειώνονται κατά 15% τα τριγλυκερίδια.

Προστασία των οστών

Η μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Κ στα ακτινίδια, αφού μόνο ένα ακτινίδιο καλύπτει το 1/3 των διατροφικών αναγκών, βοηθά στην υγεία των οστών. Η έλλειψη της βιταμίνης Κ προκαλεί κατάγματα στα οστά και οστεοπόρωση.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο ακτινίδιο, βοηθούν στη μείωση εμφάνισης ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την εμφάνιση κακοηθών όγκων.

Υγιή μάτια και δέρμα

Η βιταμίνη Γ και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το ακτινίδιο, βοηθούν στην εμφάνιση του δέρματος, μειώνοντας την εμφάνιση φλεγμονών και ακμής. Επίσης, η λουτεϊνη που περιέχει προστατεύει τα μάτια και αποτρέπει τη μείωση της όρασης, λόγω ηλικίας.

Χαμηλά σε θερμίδες

Τα ακτινίδια είναι χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα ένα ιδανικό ενδιάμεσο γεύμα σε περίπτωση που κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος. Ένα μέτριο ακτινίδιο περιέχει λιγότερο από 50 θερμίδες.  Επίσης, έχουν πολύ γλυκιά γεύση, βοηθώντας τα άτομα που έχουν ανάγκη για κάτι γλυκό, να αντικαταστήσουν τις συνήθεις ανθυγιεινές επιλογές.

Βελτίωση του ύπνου

Το ακτινίδιο περιέχει σεροτονίνη, η οποία βοηθά στη βελτίωση του ύπνου. Μια έρευνα έδειξε ότι τρώγοντας 2 ακτινίδια 2 ώρες πριν τον ύπνο, βοηθά στο να ξεκινήσει ο ύπνος πιο γρήγορα, αλλά και να έχει και πιο μεγάλη διάρκεια.

Λουκία Μουρουζίδη, RD, MSc, BSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Θεοδόση Πιερίδη 14 – 16, 2480, Τσέρι
[email protected]
99910032